luni, 5 august 2024

Dan Verejanu, lider la OMCT/WOTC

Totul porni de la Cenaclul „Grai Matern”, în 1988, fondat de jurnalista și poeta Renata Verejanu, mișcare cu care am ieșit pe linia întâi a procesului de renaștere și democratizare. Mișcare care ne-a cuprins pe toți - de la mic la mare...  Apoi a urmat un șir de structuri moderne ale Societății Civile, primele în Moldova, unele le crea renumita scriitoare, altele eu, fiul dânsei, Daniel Verejanu, la acel timp mic de tot, ca în poza cu Emil Constantinescu (la finele paginii). Azi, bărbat în toată firea, nu-mi pot explica, de unde acel enorm entuziasm, acea dorință enormă de a munci în folosul societății,  comunității, pentru a lansa semenii la nivel național și internațional...În  prima poză - sunt împreună cu Secretarul General al Consiliului Europei, W.Swimmer, după ce OMCT a obținut statut participativ la forumul european.În acel timp eram student la instituția universitară SNSPA -National School of Political and Administrative Studies. Cunoștem și mă cunoșteau o mulțime de colaboratori de la Consiliul Europei.

În poza de alături sunt împreună cu câteva domnițe din diferite țări, după o vizită la Primarul de Strasbourg, în curtea Mării. Mai precis, eram participant la un seminar european la Consiliul Europei, și această vizită deosebită făcea parte din program. Anume după această vizită am dorit să activez cândva în calitate de funcțional public. Eram atât de optimist, aveam atâtea planuri... Eram un tânăr cu suflet curat de copil, mă îndrăgosteam de toată lumea, nu cunoșteam ce este ura, invidia, Eram timid și curat. Și credeam că toată lumea e ca mine, și fiecare se bucură de succesul altuia... 

Încântat de călătoriile mele la importante foruri internaționale, de participarea la Congrese, conferințe, stagieri împreună cu tineri din toată Europa, acasă, la Chișinău, lansam proiecte de care nimeni nu avea idee cum să realizezi așa ceva doar pe muncă de voluntariat, doar pe entusiazm, fără nici o susținere financiară de undeva. Și multă lume credea că ne susține însăși statul - da, așa proiecte trebuiau să fie susținute de stat, Dar... Azi sunt mândru că am activat decenii în șir la unicile ONG-uri cu adevărat libere și independente. În imaginea de alături sunt pe scena Palatului Național, împreună cu Ala Donțu prezentăm Spectacolul de Binefacere dedicat Aniversării de 60 ani ai ONU. A fost ceva extraordinat. Lumea a descoperit cel mai talentat regizor din Moldova -era poeta, regizorul, producătorul, activistul civic - Renata Verejanu, la spectacolele produse de Domnia Sa sala Palatului Național era arhiplină, limea se ridica și aplauda 10-15 minute...Lumea plângea de bucurie. 
             În 2004, pe când eram student la SNSPA, am lansat un Proiect unic în Europa: „Conferința Transfrontalieră a Tinerilor” (Conferința TT), fiecare ediție desfășurîndu-se în parteneriat cu alte instituții universitare din România, Ucraina și Moldova. Prima ediție am desfășurat-o în parteneriat cu SNSPA și Ministerul de Externe din România. Apoi în parteneriat cu ASEM de la Chișinău, apoi cu USM... „Conferința Transfrontalieră a Tinerilor Jurnaliști, Economiști, Juriști, Artiști visavis de extinderea UE”. În timp ce făceam studii doctorale la Academia de Științe a Moldovei, am desfășurat ediția a 10-a, în parteneriat cu UnAȘM. Certificate/ diplome de participare cei mai activi doctoranzi de la importante instituții universitare de la Cluj, Iași, București, Chișinău, Cernăuți... le-au primit pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu””, în cadrul unui Spectacol extraordinar, la care au fost prezenți și consilierii Prim Ministrului, și consilierii Preșeintelui Republicii Moldova... A surmat vreo susținere financiară? vreo distincție de stat? Un consilier a cerut o diplomă și pentru șeful său.

Daniel Verejanu, cel mai tânăr redactor din lume îi prezintă lui Emil Constantinescu, președintele României, prima revistă cu adevărat liberă și independentă, cu statut de ONG, Revista „Micul Prinț”.

Da, a cunoscut mulți șefi de state, miniștri, parlamentari, ambasadori... dar și mari  personalități ale Culturii Mondiale... 

Serviciul de Presă 

Azi Daniel Verejanu are multe întrebări. 

Este cineva în putere să-i răspundă, sau cel puțin să-l audă? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu