luni, 11 decembrie 2017

Expoziţie de Carte - Renata Verejanu, la Parlamentul Moldovei









La 27 octombrie 2017, la Palatul Parlamentului Republicii Moldova 
a fost vernisată Expoziţia de Carte "POETUL DINTRE MILENII" 
a renumitei scriitoare Renata Verejanu. 

Una dintre cărţile pe care poeta a dorit să ajungă 
la cititorii săi parlamentari a fost Antolofia de 600 pagini, formant A4,
"Poetul Dintre Milenii", - toate cărţile prezentate la expoziţie 
au fost procurate de parlamentari.

  Alecu Vlad, Reporter AMP-Internaţional

sâmbătă, 18 noiembrie 2017

O cavalcadă de evenimente de Ziua Renatei Verejanu
















Ziua de naştere a Omului de Cultură Renata Verejanu,
lider-fondator al Organizaţiei Mondiale a Copiilor Talentaţi (OMCT),
poet, prozator, publicist, scenarist, editorul propriului destin dar şi
al Revistei "Micul Prinţ" şi al Ziarului "Copiii Europei",
producător de festivaluri naţionale şi internationale,
a unor evenimente unice în Europa precum ar fi:
Summit-ul Tinerelor Talente, Lecţiile Deschise: EU AM DREPTUL,
Conferinţe Transfrontaliere ale Tinerilor, Asamblee în Deplasare a Tinerilor,
Prima Conferinţă Europeană a Junilor Jurnalişti, Caravana Culturii Păcii,
Marşul Voluntarilor pentru Drepturile Omului,
chiar şi monitorizarea Alegerilor de toate nivelurile etc.etc.etc. -
a fost sărbătorită nu doar la 22 octombrie,
ci pe parcursul a zeci de zile, împreună cu
admiratorii creaţiei sale.

Alecu Vlad,
Reporter AMP-Internaţional

vineri, 10 noiembrie 2017

Expoziţie-Eveniment "POETUL DINTRE MILENII"

































În zilele de 20-26 octombrie 2017, Biblioteca Naţională a Moldovei,
în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Moldovei,
a vernisat şi găzduit prima expoziţie a unui poet contemporan,
Expoziţia-Eveniment "POETUL DINTRE MILENII" -
o expoziţie extraordinar de frumoasă şi interesantă,
deschisă cu mare cucces.

La deschiderea Expoziţiei-Eveniment au participat academicieni cu renume,
colegi scriitori, dar şi interpreţi, compozitori, mass-media
şi simpli admiratori ai creaţiei renumitei scriitoare.

Alecu Vlad
Reporter AMP-International

vineri, 8 septembrie 2017

Societatea Civilă şi Festivalul Internaţional de Poezie "Renata Verejanu", 2017

Festivalul Internaţional de Poezie - Renata Verejanu, 
ed.IV, 2017, Chişinău, Moldova,

Juriul Internaţional:
  E.S. Nicolae Mareş (scriitor, publicist, diplomat): Blaga, marele filosof, poet, dramaturg, traducător a devenit puntea care mă leagă de această frumoasă familie de scriitori români basarabeni: Daniel Verejanu, doctorandul academicianului Mihai Cimpoi şi mama dânsului,  poeta Renata Verejanu.                  

Totul s-a petrecut la Lancrăm, în casa veche în care s-a născut Lucian Blaga, la edițiile mai recente ale Festivalul Internaţional care îi poartă numele. Am fost plăcut surprins când am aflat că tânărul, promițătorul Daniel s-a aplecat de câțiva ani asupra vieții și creației autorului Trilogiei cunoașterii. Mai mult, am avut ocazia să ascult două din intervențiile sale la Festival, contribuții în care cu mult curaj pune în valoare aspecte inedite privind gândirea blagiană în context universal. O face cu mult har. Spune lucruri despre care la București, în România și în alte țări nu prea s-a spus. Aceasta a fost concluzia la care am ajuns după ce a prezentat comunicarea intitulată: „Lucian Blaga, puterea creatoare ca putere absolută”.         
         Orașul Festivalului - Sebeșul își pune mari speranțe în interpretările sale, în temeinicia manuscrisului la care lucrează. Academicianul Alexandru Surdu știe și apreciază demersurile doctorandului de la Chișinău. În acest context, mă gândesc că Blaga ar fi cu siguranță mândru că re-trece Prutul. Ar fi cu siguranță bucuros dacă ar vedea frumoasa statuie înălțată în memoria sa pe Aleea Scriitorilor Români – imagine pe care eu am pus-o pe coperta uneia din cărțile mele, consacrate marelui poet și cărturar român, nu în ultimul rând – Diplomat. Mai mult ca sigur că Blaga ar fi bucuros să aibă o luminoasă călăuză în persoana tânărului savant Daniel Verejanu.

 Despre Renata Verejanu, despre creația și neastâmpărul ei am aflat încă din anii 90 de la Grigore Vieru, în timpul unei vizite pe care a făcut-o în România. Eram atunci director în Ministerul Afacerilor Externe și am mers împreună cu el și cu Laurențiu Ulici la Bacău, unde Renata Verejanu descoperea tinere talente. Marele poet o iubea și știa multe din poeziile ei. Mi-a și recitat din cartea ei de debut:
  Femeia care plânge de parcă ar cânta,            
Femeia care cântă de parcă-ar săruta,           
Femeia ce sărută de parcă vrea să râdă,          
Femeia care râde cu inima ei sfântă… (Cântec)

 Sau: ”Cuvintele mele, pedepsele mele îndelungi…”

 Despre organizarea Festivalului cu aură internațională, care poartă numele autoarei volumelor Ofranda omeniei, Metafora nemuririi, Poetul dintre milenii, Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare etc. am aflat numai în ultimul timp. Mă bucur că acesta are loc la Chișinău, mai ales că în aceste zile am fost invitat de prieteni poeți din Siberia/Iakutia, la o acțiune similară.

 Din draftul programului primit de la organizatori, am realizat că Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu a devenit un punct de referință pentru promovarea literaturii românești, protagonista fiind un adevărat ambasador al culturii române. Aștept cu mare interes să mă reîntâlnesc la Chişinău cu poeţi, eseişti, traducători, compozitori, artişti plastici… pentru a pune în valoare valențele creative românești.

  Melania CUC (poet, artist plastic. Bistriţa, România):
Un poem se scrie, azi, la Chișinău! Festivalul Internațional de Poezie ,,Renata Verejanu,, de la Chișinău, este un fenomen inedit în sfera culturală cunoscută de mine. Echipa de la Academia Europeană a Societății Civile și cu Institutul de Filologie al AȘM implementează un grandios Concurs Internaţional și adună în Capitala Republicii Moldova oameni de cultură din diverse țări, o implică direct pe protagonista festivalului într-un spectacol cultural de anvergură și ea promovează pe cont propriu tinerele talente literare, muzicale, artişti plastici, eseişti, traducători – toţi reuniţi în jurul POEZIEI.
                    Cu o energie creatoare care uimește, cu un spirit de organizator înnăscut, poeta Renata Verejanu face un exercițiu de binecuvântare a lumii literare de dincolo și de dincoace de Prut. Despre opera amplă a Renatei Verejanu criticii literari de azi, dar si de mâine, își vor spune cuvântul. Ca soră întru Poezie, pot să spun că poezia Renatei Verejanu, atât cât am citit eu, este una modernistă în forma sa clasică de bun gust. Este o poezie cu mesaj evident și peste care nu se poate trece fără să reții esențialul: Omul! Omenia! Iubirea cu toate valențele sale! Iată caratele care fac o bijuterie demnă de o coroană regală, din fiecare poem al Renatei Verejanu.

Vă doresc succes în această acțiune de prietenie și de cultivare a Literaturii.
 Felicitări, Renata Verejanu! Fie ca spiritul tău efervescent, neliniștit și fertil în lumea Culturii actuale, să ne facă mai deschiși unii față de ceilalți, să ne determine să împărțim frățește clipele de glorie dar și cele de încercare în a înfăptui lucruri mărețe. Să nu uităm că fiecare dintre noi suntem o monadă din întregul umanității care trebuie să-și regăsească sensul. Suntem mărturisitorii unei lumi, dar și străjerii Pământului. Dumnezeu să vă binecuvânteze! Felicitări tuturor!
  Reporter AMP-International

vineri, 23 iunie 2017

Conferinţa ONG-lor Internaţionale la 40 de ani























Conferinţa ONG-lor Internaţionale 
de pe lângă Consiliul Europei 
sărbătoreşte 40 de ani de activitate rodnică... 
OMCT e membru al Conferinţei ONG-lor 
Internaţionale din 2001... 
Felicitări tuturor voluntarilor din Reţeaua OMCT.


joi, 1 iunie 2017

Comunicat de presă


Moldova – centru european al copiilor talentaţi

          Deja 24 de ani, în preajma Zilei Internaţionale a Ocrotirii Copiilor, tinerii voluntari de la Organizaţia Mondială a Copiilor Talentaţi (ONG cu cartierul general în Moldova şi statut participativ la Consiliul Europei) organizează pentru semenii săi din lumea întreagă cel mai original dialog dintre culturi şi popoare: Festivalul-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii „Micul Prinţ”, reunind în capitala moldavă cei mai talentaţi copii. După un spectacol grandios de trei ore la Palatul Naţional, premianţii au evoluat la evenimentele ultimului sunet de la Liceul „Mihai Viteazu” şi Şcoala primară nr.12 din Chişinău, la Şcoala primară „Ion Creangă” , Ialoveni, în localităţile raionului Ocniţa, Străşeni, Soroca, Căuşeni…
          Azi, de Ziua Internaţională a Ocrotirii Copiilor peste 300 de tinere talente: dansatori, instrumentişti, vocalişti - deţinătorii premiilor la ediţia a XXIV a Festivalului-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii „Micul Prinţ” evoluează
la importante evenimente culturale pe întreg întinsul Republicii Moldova şi nu doar: 
          Ansamblul  de dansuri populare „Lăstăreii”, cond. Art. Mihai Chiriac, deţinătorul Premiului I, va evolua la Teatrul de Operă şi Balet „Maria Bieşu”,
          Ansamblurile de dans modern „Izvoraş” şi „Inspiraţie”  (Premiul I şi II în secţiunea respectivă) vor evolua în localităţile raionului Ocniţa,
          Ansamblul de dans popular „Floricica”  şi  Ansamblul de dansuri moderne „Culorile  curcubeului”  (deţinătorii Premiului II) evoluează la evenimentele organizate în sec. Ciocana  a mun. Chişinău, în scuarul Direcţiei de Educaţie a sectorului etc.       
          Vocaliştii învingători, tinerii artişti ai cântecului de estradă şi ai cântecului popular vor fi admiraţi de semenii lor la evenimentele organizate la Ştefan-Vodă şi Lăpuşna (Hânceşti), la Ialoveni şi Străşeni, la Cricova şi Chişinău, dar şi peste frontierele Republicii Moldova: la Cernăuţi (Ucraina), Botoşani (România) etc.
          Învingătorii ediţiei a XXIV – Tommaso Luca şi Laviniu-Cătălin Mitric, Italia, deţinătorii Premiului I şi II la Secţiunea „Instrumentişti”  – vor evolua la Veneţia, Italia.
          Tinerele talente de la Organizaţia Mondială a Copiilor Talentaţi (preşedinte poeta Renata Verejanu) azi lansează pregătirile pentru ediţia a 25 a Festivalului-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii „Micul Prinţ”, care a lansat până în prezent peste 50 mii de tinere talente de pe toate continentele.

SERVIVIUL DE PRESĂ al OMCT

marți, 30 mai 2017

Dialoguri Interculturale - proiecte OMCT









Segvenţe de la ediţia a XXIV a
Festivalului-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii
"Micul Prinţ", Chişinău, Moldova
25-29 mai 2017.
Peste 300 participanţi:
dansatori, instrumentişti, vocalişti.